maandag 27 februari 2023

Rusland verandert van tactiek door rakettentekort

Rusland heeft inmiddels minder dan honderd precisieraketten over. Daarom zijn ze van tactiek veranderd, zegt Andri Tsjernjak, woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten. Ze vallen nu vaker met vliegtuigen aan, maar laten ook geregeld vliegtuigen met raketten opstijgen vanuit Wit-Rusland. 

In de afgelopen dagen is het meerdere keren voorgekomen dat in heel Oekraïne het luchtalarm af ging, waarna de Russische vliegtuigen terugkeerden naar hun basis. Loos alarm dus, maar wel moesten de Oekraïners telkens weer de schuilkelders in. 

Oekraïne heeft in de afgelopen tijd veelvuldig te maken gehad met de verwoestende werking van precisieraketten als de Kaliber, X-101 en de X-555. De Russen kunnen tussen de 30 en 40 van zulke raketten produceren. Ze hebben nog wel duizenden oude raketten, maar die zijn onbetrouwbaar of hebben niet de reikwijdte om doelen vér in Oekraïne te raken. Ook raken de Russen door hun voorraad Iraanse aanvalsdrones heen.

Ondertussen wordt de Oekraïense luchtverdediging met de dag sterker. Met de ervaring die inmiddels is opgedaan om raketten en drones uit de lucht te schieten, is ook de vaardigheid toegenomen om vliegtuigen te raken. 

De inlichtingendiensten constateren wel dat de Russen nog lang niet van plan zijn om te stoppen met het vernielen van de energie-infrastructuur.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: