zondag 19 februari 2023

'Ballonnen om luchtverdediging uit te putten'

De ballonnen die afgelopen week werden gesignaleerd boven Oekraïens grondgebied, maar ook in Moldavië, zijn volgens de Britse militaire inlichtingendiensten vermoedelijk een nieuwe tactiek van Rusland om de luchtverdediging uit te putten. 'Het ligt voor de hand dat het om Russische ballonnen gaat, waarmee informatie wordt verzameld over de Oekraïense luchtverdedigingssystemen', aldus de inlichtingendiensten die ook vermoeden dat het de bedoeling van de Russen is dat de Oekraïense luchtverdediging er kostbare raketten en munitie aan verspilt.

In het rapport van de Britse diensten wordt ook vermeld dat afgelopen dinsdag een 'op een ballon lijkend' voorwerp werd gesignaleerd, waarna het Moldavische luchtruim een aantal uren dicht ging. Later werd bekend gemaakt dat het om een onbekend vliegtuig ging dat leek op een weerballon. 'Het lijkt voor de hand te liggen dat dit een Russische ballon was die op drift raakte boven Oekraïens grondgebied.'

Diezelfde dag werd een ongeïdentificeerd object dat leek op een weerballon gezien boven Roemeens grondgebied. Er werden twee straaljagers op af gestuurd, maar die konden het object niet vinden.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: