zondag 12 februari 2023

Al 1.218 ziekenhuizen hebben oorlogsschade

Sinds het begin van de Russische inval zijn in Oekraïne 1.218 ziekenhuizen en gezondheidscentra beschadigd of zelfs geheel vernield. Dat laatste geldt voor 173 ziekenhuizen, terwijl 540 deels zijn vernield door het oorlogsgeweld. Minister Viktor Liasjko van Volksgezondheid zegt in een interview met het persagentschap Ukrinform dat de regering geen geld steekt in herstelwerkzaamheden als een ziekenhuis nagenoeg geheel is vernield, maar dat dan wordt ingezet op nieuwbouw. Daarvoor is 1 miljard euro nodig, stelt Liasjko vast.

De schade aan de ziekenhuizen is vele malen groter. De meest recente cijfers van de Wereldbank en de wereldgezondheidsorganisatie WHO dateren van september. Beide organisaties hadden het toen al over 26 miljard euro.

De meeste schade werd toegebracht aan ziekenhuizen en kleinere gezondheidscentra in de provincie Charkiv en de steden Donetsk, Loehansk, Mikolajiv en Cherson. Vooral in de provincie Cherson ligt de medische zorg momenteel letterlijk onder vuur door de voortdurende beschietingen door het Russische leger. Op 29 januari werd de chirurgische afdeling van een ziekenhuis in deze provincie beschoten. Daarbij raakten twee verpleegsters gewond. 

Volgens de minister bedreigen de Russen in de bezette gebieden medisch personeel en houden ze de aanvoer van medicijnen tegen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: