maandag 6 februari 2023

Inlichtingenchef volgt minister van Defensie op

Oleksi Reznikov wordt als minister van Defensie opgevolgd door Kirilo Boedanov, die nu nog de leiding heeft over de militaire inlichtingendiensten. Dat heeft David Arachamia, fractievoorzitter van Dienaar voor het Volk in het parlement, gisteravond bekend gemaakt. Reznikov blijft minister, maar wordt overgeplaatst naar het ministerie voor Strategische Industrie. 'De oorlog is leidend, niet de persoon. De omstandigheden nopen ons tot versterking en hergroepering', aldus Arachamia. 

Het ministerie van Defensie is in opspraak gekomen door een corruptieschandaal. Voedsel voor het leger is tegen soms driemaal de marktprijs ingekocht door het ministerie. Journalisten van de nieuwssite ZN.UA brachten dit aan het licht. Onderminister Vjacheslav Sjapolvalov werd op 24 januari verantwoordelijk gehouden en kreeg ontslag. Minister Reznikov zei vervolgens dat hij ontslag zou nemen als daar om gevraagd zou worden. 

Sjapolvalov en Reznikov hebben sinds hun aantreden in november 2021 veel gedaan om de corruptie binnen het leger aan te pakken, maar ze zijn daar onvoldoende in geslaagd. Reznikov gaf vanmorgen te kennen dat hij daarom het aanbod om minister voor Strategische Industrie te worden zal afslaan. Arachamia zei eveneens vanmorgen dat deze week nog geen kabinetswijzigingen worden doorgevoerd. Het lijkt er dan ook op dat hij voor zijn beurt heeft gesproken.

Opvallend is de rol van Arachamia. Hij neemt als fractievoorzitter steeds meer het voortouw als het gaat om de aanpak van corruptie. Dienaar van het Volk heeft de absolute meerderheid in het parlement, maar het is ook de partij van president Volodimir Zelenski, die in de afgelopen twee weken fors heeft ingezet op de corruptiebestrijding door tal van topfunctionarissen aan de kant te zetten.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: