zondag 12 februari 2023

Rusland wil niet/wel praten over einde oorlog

Moskou zet opnieuw de deur op een kier om de oorlog in Oekraïne op een diplomatieke manier op te lossen. Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, is Rusland bereid tot onderhandelingen. 
Het Kremlin deed eind januari de deur nog potdicht voor vredesonderhandelingen als reactie op de beslissing van het westen om toch tanks te leveren aan Oekraïne. 'Het heeft geen zin meer om met Kyiv of zijn westerse marionettenmeesters te praten', reageerde Rjabkov toen.

Twee weken later klinkt er een ander geluid bij de onderminister. Volgens hem is Rusland nu bereid tot onderhandelingen met Oekraïne, maar zonder voorwaarden vooraf. Dat verklaarde hij in een interview met de staatszender Zvezda. 'Natuurlijk zijn wij, zoals wij eerder hebben gezegd, bereid tot dergelijke besprekingen, maar alleen als dat besprekingen zijn zonder voorwaarden vooraf en gebaseerd op de bestaande realiteiten.'

In het verleden verklaarde het Kremlin meerdere keren dat Oekraïne de 'nieuwe realiteiten moet erkennen' en kan er volgens hen geen vredesplan zijn zonder de annexatie van de vier gebieden - Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson - te accepteren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft al vaak duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is om met Rusland te onderhandelen onder hun voorwaarden.

Maar volgens de onderminister is het niet aan Zelenski om te beslissen over gesprekken met Rusland, wel aan de VS en de EU. 'Beslissingen worden niet in Kiev genomen, maar in de andere hoofdsteden. In de eerste plaats in Washington en Brussel. Dus moeten de vragen daarheen worden gestuurd.'

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen: