maandag 6 februari 2023

Zelenski donderdag mogelijk naar Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski komt deze week waarschijnlijk naar Brussel, melden meerdere media in binnen- en buitenland. Als de reis doorgaat, spreekt Zelenski donderdagochtend op een speciale zitting het Europees Parlement toe en bezoekt hij daarna de top van Europese regeringsleiders.

Het zou pas de tweede buitenlandse reis van Zelenski zijn sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari vorig jaar. Hij ging in december langs bij de Amerikaanse president Biden in Washington. Hij sprak Europese leiders en het Europees Parlement al wel toe per videoverbinding.

Zelenski gaf afgelopen week te kennen dat hij naar Brussel zou willen afreizen om persoonlijk zijn dank voor de steun aan Oekraïne over te brengen als er kans is op het ontvangen van lange-afstandswapens en de veiligheidssituatie dat toelaat. Dat laatste is nog wel een probleem, meldt de Financial Times. 

De Europese Commissie wilde vanmiddag bevestigen noch ontkennen dat de Oekraïense president donderdag naar Brussel afreist.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: