woensdag 22 februari 2023

Kinderen brachten al 920 uur door in schuilkelder

Sinds het begin van de Russische invasie, overmorgen een jaar geleden, hebben kinderen in Oekraïne in totaal zo'n 920 uur doorgebracht in schuilkelders, dat komt neer op 38 dagen. Volgens de organisatie Save the Children is in geheel Oekraïne het luchtalarm liefst 16.207 maal af gegaan, gemiddeld een uur lang. In de provincie Charkiv ging het luchtalarm 1.700 maal af, in totaal brachten kinderen daardoor 1.500 uur in schuilkelders door. In de provincies Donetsk en Zaporizja gaat het om 1.100 uur.

In grotere steden als de hoofdstad Kyiv nemen ouders hun kinderen mee naar ondergrondse parkeergarages en metrostations. In de eerste dagen van de oorlog werden zelfs tenten opgezet in de ondergrondse gangen naar de metrostations. 

Save the Children constateert in het rapport 'Een hoge tol' dat het dagelijks leven onder de dreiging van bombardementen emotioneel veel vraagt van kinderen en hun ouders. Ook hebben veel kinderen te maken gehad met geweld, zijn ze gescheiden van familie en vrienden, gevlucht, en lopen ze een onderwijsafstand op. De wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat een op de vijf Oekraïners een hoog risico loopt op psychische schade.

Save the Children is sinds 2014 actief in Oost-Oekraïne. Vanaf 24 februari vorig jaar werd het hulpprogramma uitgebreid. De organisatie heeft sindsdien 800.000 mensen geholpen, waarvan de helft kinderen. 

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: