vrijdag 24 februari 2023

Zelenski: 'We hebben alles doorstaan in dat jaar'

President Volodimir Zelenski wil er alles aan doen om de oorlog met Rusland in het voordeel van Oekraïne te laten eindigen. In een videoboodschap op de dag dat het precies een jaar geleden is dat de Russen het land binnenvielen belooft hij dat de mensen die oorlogsmisdaden hebben begaan na de oorlog worden gestraft. 

'We hebben alle mogelijke bedreigingen moeten doorstaan: granaten, clusterbommen, kruisraketten, kamikaze-drones, stroomuitval en kou. We zijn er alleen maar sterker door geworden', aldus Zelenski. 'Het was een jaar van doorzettingsvermogen. Een jaar van zorgen. Een jaar van dapperheid. Een jaar van pijn. Een jaar van hoop. Een jaar van uithoudingsvermogen. Een jaar van eenheid. Het jaar van onoverwinnelijkheid. Een toonbeeld van onoverwinnelijkheid. Maar het belangrijkste is dat we dit jaar als land hebben overleefd. We zijn niet verslagen. En we zullen er alles aan doen om dit jaar met een overwinning te eindigen.'

Zelenski riep ook in herinnering onder welke omstandigheden hij zijn eerste videoboodschap insprak, hoe dapper de Oekraïners waren en hoe ze zich opstelden bij de inschrijvingsbureau voor het leger om hun land te verdedigen tegen de Russische indringers. Hoe dapper ze elke dag hebben gevochten en hoe ze dapper blijven 'voor iedere volgende dag'.

Inmiddels heeft president Zelenski op het Sofiaplein soldaten onderscheiden, onder meer met de titel Held van Oekraïne. Op het plein werd de Oekraïense vlag gehesen, terwijl het volkslied werd gezongen door Svjatoslav Vakartsjoek, de leadzanger van de immens populaire band Okean Elzy. Ook werd een minuut stilte in acht genomen ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: