donderdag 9 februari 2023

Zelenski in Brussel ontvangen als een wereldster

P
resident Volodimir Zelenski is in Brussel ontvangen als een wereldster, een ontvangst die de agenda van de EU-top flink overhoop haalde, maar die door betrokkenen historisch werd genoemd. Zelenski zou om tien uur het Europees Parlement toespreken en zich daarna om half elf bij de regeringsleiders voegen die daar een eerder geplande speciale top beleggen over migratie en over het Europese vestigingsklimaat voor bedrijven. 

De top zou vervolgens ook twee uur worden onderbroken zodat de leiders ook onderling of in kleine groepjes met hem zouden kunnen praten. 'Wat wil je, iedereen wil Zelenski ontmoeten en Zelenski wil iedereen ontmoeten', zei een Europese diplomaat. En het tijdschema liep al vanaf het begin van de ochtend in de war.

De Oekraïense president is sinds woensdag op een verrassingstournee door Europa om de oorlog tegen zijn land op de politieke agenda te houden en om extra militaire steun te vragen, in het bijzonder in de vorm van gevechtsvliegtuigen en langeafstandswapens. Woensdag bezocht hij Londen en Parijs.

In zijn ongeveer vijftien minuten durende toespraak tot het Europees Parlement noemde Zelenski de wapens niet. Hij herhaalde zijn boodschap dat Rusland een oorlog voert tegen de Europese manier van leven en riep een ieder op zich daartegen te verzetten. Als u wilt dat de Europese manier van leven niet valt, zorg dan dat Oekraïne niet valt, zei hij. Hij sprak deze keer in het Oekraïens, niet in het Engels. Dat deed iets af aan het effect, want de tolk had er veel moeite mee. Desalniettemin kreeg hij niet alleen vooraf en achteraf maar ook tussendoor staande ovaties. Direct na zijn toespraak hielden hij en parlementsvoorzitter Roberta Metsola een Europese vlag omhoog en klonken achtereenvolgens het Oekraïense volkslied en de Europese hymne.

Tijdens zijn trip door Europa werd eens te meer duidelijk welke rocksterstatus de Oekraïense president heeft en hoe vaardig hij daarmee omgaat. Zo ontmoette hij woensdag in Londen de nieuwbakken premier Sunak voor het eerst maar hij noemde hem voortdurend 'mijn vriend Rishi'. Groot-Brittannië staat vooraan als het om leveren van wapens aan Oekraïne gaat. 

Bij Zelenski's aankomst in Brussel stonden onderaan de vliegtuigtrap een stoet aan hoogwaardigheidsbekleders te wachten, onder wie Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en Alexander de Croo, premier van België. Allemaal leiders die toen al op de Europese top aanwezig hadden moeten zijn. Charles Michel was de eerste die de foto tweette: 'Welcome home, welcome to the EU, president Zelenski.'

Lees hier verder.

Bron: AD

Geen opmerkingen: