maandag 13 februari 2023

Russen verliezen tankbataljon bij Voehledar

Het Russische leger blijft verwoede pogingen doen om het stadje Voehledar te veroveren, ook al gaat dat ten koste van grote verliezen. Volgens de Oekraïense legerwoordvoerder kolonel Oleksi Dmitrasjkivski raakten de Russen afgelopen week 94 pantserwagens kwijt en 36 tanks. 'Dat is een bataljon', aldus Dmitrasjkivski. 

Van de 155e Marinebrigade van de Russische vloot in de Grote Oceaan die hier vecht zou bijna niets meer over zijn. De Russen vechten bij Voehledar volgens de Zjoekov-methode, wat inhoudt dat ze pelotons van zo'n dertig soldaten begeleid door pantserwagens op open terrein laten aanvallen. Juist daarbij vallen veel doden en gewonden.

Ook elders gaat het niet goed. Het Russische leger verliest momenteel zo'n 5.000 soldaten per week, terwijl dat aan het begin van de oorlog nog tussen de 1.500 en 2.000 manschappen. Afgelopen week lag het aantal gesneuvelde soldaten op 927, met een uitschieter naar boven van 1.140 op vrijdag. Alleen al afgelopen zaterdag werden bij Bachmoet 212 Russische soldaten gedood en waren er 315 gewonden. Dagelijks raken de Russen ook 41 tanks, pantserwagens kwijt.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Ragnar Gudmunssun op Twitter

Geen opmerkingen: