Miljardair Elon Musk noemt het afzetten van Viktor Janoekovitsj als president in februari 2014 'onmiskenbaar een staatsgreep'. Musk haalt daarbij een artikel uit 2014 aan van de Amerikaanse wetenschapper John Mearsheimer die daarin betoogt dat het afzetten van Janoekovitsj als 'democratisch gekozen president' voor de Russische president Vladimir Poetin reden was om de Krim te bezetten. Mearsheimer meende ook dat het Westen dit had uitgelokt, een narratief dat nog geregeld klinkt.
Er kwam vandaag al snel een reactie uit Oekraïne. Michailo Podoljak, adviseur van de stafchef van president Volodimir Zelenski, adviseerde Musk om maar geen Russische kranten meer te lezen. 'Een onderdrukt volk gaat de straat op om democratie te eisen. Vrijheid, Elon Musk. Dat is wat er is gebeurd. Van een staatsgreep was geen sprake.'
Musk had zich ook eerst kunnen verdiepen in wat er de winter van 2013-2014 daadwerkelijk gebeurde. Eind november begonnen de protesten op Majdan die drie maanden zouden duren. Aanleiding was het besluit van Janoekovitsj om miljarden van Rusland binnen te harken in ruil voor het verlaten van de pro-Europese koers die door zijn voorganger Viktor Joestsjenko was ingezet.
Janoekovitsj' positie werd door het toenemende geweld tegen demonstranten steeds benaderde, totdat in de nacht naar 24 februari 2014 bleek dat de president zelfs in de steek was gelaten door de mensen die hem tot dan trouw waren gebleven. Janoekovitsj besloot naar Rusland te vertrekken. Nog diezelfde dag werd hij als president afgezet door het parlement omdat hij het land in de steek had gelaten.
Bron: Ukrajinski Pravda
1 opmerking:
narcistje
Een reactie posten