dinsdag 7 februari 2023

'Rusland heeft middelen niet voor groot offensief'

Rusland heeft vrijwel zeker onvoldoende eenheden en munitie beschikbaar om een groot offensief in Oekraïne te beginnen dat kans van slagen heeft. 
Tot deze conclusie komen de Britse militaire inlichtingendiensten die zien dat het Russische leger sinds begin januari 'hoogstwaarschijnlijk' pogingen heeft gedaan om met een offensief meer terrein te winnen in de provincie Donetsk. Het woord 'hoogstwaarschijnlijk' wordt door de inlichtingendiensten gebruikt omdat het de Russen sindsdien slechts is gelukt om 'enkele honderden meters in een week' vooruit te komen.

In een update van het Britse ministerie van Defensie wordt vastgesteld dat Poetin en zijn entourage ongetwijfeld blijven vragen om successen op het slagveld, terwijl de legerleiding plannen maakt 'die van onderbemande, onervaren eenheden vraagt om onhaalbare doelen te behalen omdat ze zowel politiek als militair onder druk staan'.

Deze plannen zijn dus gedoemd om te mislukken. 'Het lijkt er niet op dat Rusland in de komende weken tot een troepenopbouw kan komen die het verloop van de oorlog wezenlijk kan veranderen.' 

Het is een andere conclusie dan die van de Oekraïners, ook van president Volodimir Zelenski, die waarschuwen voor een omvangrijk Russisch offensief in de Donbas. Zelenski zei eerder al dat Rusland bezig is aan een troepenopbouw 'uit wraak', waarbij het voor Oekraïne zaak is om 'de Russen te dwarsbomen totdat ons leger beschikt over de juiste wapens'. 

De Oekraïense inlichtingendiensten zeiden gisteren dat Rusland bezig is om 300.000 tot 500.000 soldaten te mobiliseren voor een groot offensief dit voorjaar en de zomer in de Donbas en 'mogelijk' ook in de zuidoostelijke provincie Zaporizja.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: