donderdag 9 februari 2023

Zelenski: 'Een mensenleven telt niet in Rusland'

Bij zijn historische bezoek aan Brussel op 9 februari zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in het Europees Parlement dat de EU en Oekraïne samen vechten tegen de 'grootste anti-Europese macht van de moderne wereld'. Zelenski dankte de EU-leiders voor hun steun vanaf de eerste dagen van de invasie van 2022 en vroeg om meer wapens om een 'gemeenschappelijke overwinning' te behalen terwijl de soldaten van zijn land standhouden tegen meedogenloze Russische aanvallen op het slagveld.

Zelenski waarschuwde de EU-wetgevers dat Europa te maken heeft met 'een dictator met een waanzinnige voorraad wapens, evenals wapens van andere dictaturen, in het bijzonder het Iraanse regime', en dat het Kremlin 'absoluut cynisch bezig is en consequent vernietigt wat we zien als de kernwaarden van ons Europa'. 'Een mensenleven telt niet in Rusland', zei Zelensky. 'Alle 140 miljoen' Russische burgers zijn slechts 'lichamen die wapens kunnen dragen' voor het Kremlin. 'De suprematie van geweld en gehoorzaamheid - dit zijn regels in plaats van de wet', voegde hij eraan toe.

Zelenski kreeg een enorm applaus in het parlement toen hij zijn toespraak van 15 minuten beëindigde en benadrukte dat Oekraïne vecht voor de 'Europese manier van leven' en beloofde dat zijn land zou blijven vechten zolang het nodig is. 

Voordat hij naar het Europagebouw verhuisde voor een top met leiders van de 27 EU-lidstaten, waar Zelenski voor het eerst sinds de invasie persoonlijk zal spreken, nam hij even de tijd om zijn bondgenoten te bedanken voor hun steun aan zijn land. 'We verdedigen ons op het slagveld, wij Oekraïners, samen met jullie', zei Zelenski tijdens de toespraak. 'Onze overwinning zal de overwinning van onze Europese waarden garanderen", voegde hij eraan toe. 'Ik ben hier om de weg naar huis (naar Europa) van onze mensen te verdedigen.'

Zelenski prees Europa ook voor het 'eindelijk' elimineren van zijn 'destructieve afhankelijkheid' van Russische fossiele brandstoffen en corrupte Russische oligarchische bedrijven. Sinds de invasie van februari heeft de EU maatregelen genomen om haar afhankelijkheid van Russisch gas en olie te verminderen en heeft ze negen rondes van sancties tegen Moskou goedgekeurd wegens het voeren van oorlog tegen Oekraïne. De EU zei vorige week dat ze een nieuwe ronde van sancties voorbereidt tegen 24 februari, de eerste verjaardag van de 
Russische invasie.

Oekraïne heeft herhaald dat de enige manier waarop het de overwinning kan behalen, is als zijn westerse bondgenoten voldoende geavanceerde wapens leveren om de Russische troepen het land uit te drijven. Net als Zelenski in het parlement op 9 februari riep de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, de lidstaten op om snel te overwegen om Oekraïne van straaljagers te voorzien. 'Je moet winnen en nu moeten (EU) lidstaten snel overwegen om langeafstandssystemen en de jets te bieden die je nodig hebt om je vrijheid te beschermen', zei Metsola.

'Oekraïne is Europa en de toekomst van uw land ligt in de Europese Unie', voegde Metsola eraan toe, die na zijn toespraak samen met Zelenski een EU-vlag vasthield.

Bron: The Kyiv Independent, foto's: president.gov.ua

Geen opmerkingen: