donderdag 16 februari 2023

President Moldavië: staatsgreep Rusland dreigt

Rusland is een staatsgreep in Moldavië aan het voorbereiden, met aanvallen op regeringsgebouwen en het gijzelen van bestuurders. Dat beweert de president van het land, Maia Sandu. Volgens haar heeft het Kremlin maar één doel: het installeren van een pro-Russische regering. 
Dinsdag werd het volledige luchtruim afgesloten vanwege een onbekend vliegend object, het zou gaan om een of meerdere drones. Niet duidelijk is of het object uit Rusland kwam. Vorige week vloog er een Russische raket over Moldavisch grondgebied richting Oekraïne. Maar president Sandu baarde deze week het meeste opzien met het uit de doeken doen van door Rusland gesteunde coupplannen. 


Ze baseert zich op inlichtingen van de Oekraïense veiligheidsdienst die dergelijke informatie zou hebben onderschept. Volgens dit plan zouden pro-Russische Moldaviërs worden geholpen door personen uit Servië, Montenegro, Rusland en Belarus. 'Door gewelddadige acties, vermomd als protesten van de ‘zogenaamde oppositie’, zou de machtswissel worden geforceerd', aldus de president tijdens een persconferentie.

Het complot is niet bevestigd door de inlichtingendiensten van westerse bondgenoten. De Amerikanen melden dat ze geen concrete acties hebben gesignaleerd die duiden op een machtsovername. Ruslanddeskundige Hubert Smeets, verbonden aan denktank Raam op Rusland, acht de kans dat een dergelijk plan is gesmeed op 50 procent. 'De informatie is afkomstig van de Oekraïense inlichtingendiensten en die zijn vrij goed in hun werk. Maar het kan ook zijn dat president Sandu dit met opzet oppompt en naar buiten brengt om de steun van veel Moldaviërs voor een Europese koers vast te houden.'

Bron: AD

Geen opmerkingen: