donderdag 9 februari 2023

'Rusland is helft van tanks verloren in Oekraïne'

Rusland is al de helft van z'n tanks kwijt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, nu bijna een jaar geleden. De Amerikaanse televisiezender CNN meldt dit op basis van onderzoeksgroep Oryx die wordt geleid door Jakub Janovski. Volgens Oryx zijn pakweg 1.000 Russische tanks onherstelbaar beschadigd geraakt, terwijl 544 tanks in handen van het Oekraïense leger zijn gekomen waarvan 65 die door de bemanning simpelweg waren verlaten. 

Militair analist Janovski meent dat Rusland de strijd in ging met zo'n 3.000 operationele tanks.  Daarvan is dus de helft niet meer bruikbaar of in Oekraïense handen. Als Onyx spreekt van 1.000 plus 544 tanks, dan zijn dat alleen de verliezen die door de onderzoeksgroep bevestigd heeft gekregen. Het zouden er ook wel 2.000 kunnen zijn, veronderstelt Janovski. 

Voor de invasie had Rusland ook zo'n 4.000 tanks in reserve, maar dat zou vooral 'op papier' zo zijn. 'Dus, ook als we veronderstellen dat ze allemaal zijn gerepareerd en inzetbaar zijn gemaakt, dan is Rusland toch nog altijd 30 procent van zijn tanks kwijt geraakt', meent Janovski. Het Russische leger is volgens Onyx in totaal al bijna 9.100 wapens en voertuigen verloren. Het Oekraïense leger 2.923 wapens en voertuigen, waaronder 459 tanks.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: