vrijdag 17 februari 2023

Premier Rutte op bezoek bij Zelenski in Kyiv

Premier Mark Rutte is voor een bezoek in Kyiv. Op een persconferentie met president Volodimir Zelenski zei Rutte dat Oekraïne ook vecht voor de vrijheid, veiligheid en waarden van andere landen. 'Daarom blijft Nederland steun bieden aan Oekraïne. Wat er ook voor nodig is, hoelang het ook duurt: u moet dit winnen', zei de premier tegen Zelenski
.

Rutte bezocht eerder op de dag de Muur van Herinnering in de Oekraïense hoofdstad, waar een krans werd neergelegd. De premier was in juli vorig jaarvoor het laatst in Kyiv. Ook minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is er nu bij. Rutte en Schreinemacher bezoeken ook nog premier Denis Sjmihal. Verder gaan ze onder meer naar een beschadigde energiefaciliteit en spreken ze met lokale Oekraïners. 

Eerder deze maand maakte Nederland bekend samen met Duitsland en Denemarken ongeveer honderd Leopard 1-tanks te leveren aan Oekraïne. Dit type tank stamt uit de jaren 60, de geleverde exemplaren zijn van de laatste versie die in 1987 op de markt kwam. Een deel van de tanks moet nog worden opgeknapt.
'Zodra de eerste partij gevechtsklaar is, zal deze aan Oekraïne worden geleverd. Dat willen we zo snel mogelijk doen', zei Rutte. Hij herhaalde ook dat Nederland bereid is een Oekraïnetribunaal op te zetten, maar hij voegde eraan toe dat daarvoor meer steun nodig is.

Bron: NOS, foto: president.gov.ua

Geen opmerkingen: