donderdag 2 februari 2023

Lavrov: na Oekraïne is Moldavië aan de beurt

De nieuwe raket die de VS volgens ingewijden naar Oekraïne stuurt heeft een stekelige reactie van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov opgeleverd. 'Dan zullen we de vijand nog verder moeten terugdringen', zegt hij. De raket heeft een bereik van 150 kilometer en kan het volledig bezette vasteland van Oekraïne bereiken. 

Lavrov heeft in zijn tv-interview gedreigd dat westerse herdenkingen van het eenjarig bestaan van de oorlog 'overschaduwd' gaan worden. 'Zij zullen niet de enigen zijn die de aandacht krijgen', belooft hij, zonder verder in details te treden.

De oorlog is op 24 februari vorig jaar begonnen. De Oekraïense minister van Defensie waarschuwde gisteren al voor een nieuw Russisch offensief rond die datum. Het lijkt erop dat de Russische president Poetin zijn opper-generaal de opdracht heeft gegeven om voor 1 maart de volledige Donbas-regio te veroveren. 

In zijn tv-toespraak haalt Lavrov op meerdere manieren uit naar het Westen, maar ook naar het Oekraïense buurland Moldavië. In dat land heeft een regio die sterk tot Rusland is aangetrokken. Dat land zou na Oekraïne 'het nieuwe anti-Russische' project kunnen worden, aldus de minister van Buitenlandse Zaken. 
Verder verzekert Lavrov de Russen ervan dat de banden met China zo sterk zijn, dat geen enkele militaire alliantie die kan breken. Van oud-Sovjet-staten heeft Rusland geen hulp nodig, stelt hij. In Belarus zijn echter wel Russische militairen, waar ze gezamenlijk trainen met de lokale strijdkrachten. 

Bron: AD

Geen opmerkingen: