dinsdag 21 februari 2023

Chinees vredesplan wordt met reserves ontvangen

China heeft een vredesplan opgesteld en dat aan Oekraïne voorgelegd. Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi de hoofdpunten uit het plan heeft voorgelegd. 

'We wachten nu op de volledige tekst, want het is te voorbarig om alleen op een korte uitleg van het vredesplan af te gaan', zei Koeleba vanmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Josep Borrell en Jens Stoltenberg, respectievelijk de buitenlandchef van de Europese Commissie en de secretaris-generaal van de NAVO.

Koeleba voegde er aan toe dat het vredesplan van president Volodimir Zelenski nog altijd de voorkeur verdient en dat het Chinese voorstel er in ieder geval van moet uitgaan dat Oekraïne alle door Rusland bezette gebieden terugkrijgt, dus ook de in maart 2014 geannexeerde Krim. 

Het Chinese vredesplan gaat volgens bronnen in Brussel uit van een staakt-het-vuren, terwijl het Westen moet ophouden met het sturen van wapens naar Oekraïne. Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, vindt dat het vredesplan alleen werkt als het Russische leger Oekraïne verlaat. 'Als we eenmaal accepteren dat landsgrenzen worden geschonden, dan breekt de hel los.' Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen dat China wapens aan Rusland gaat leveren, iets waarvoor de Amerikaanse regering gisteren waarschuwde.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, European Pravda

Geen opmerkingen: