dinsdag 14 februari 2023

VS waarschuwt: oorlog nadert een kritiek punt

Het gaat de Russen niet helpen als ze slecht getrainde dienstplichtigen inzetten als vervanging voor de uitgedunde eenheden aan het front in Oekraïne. Een grootschalig offensief of snel oprukken zit ere volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet in. De in het najaar gemobiliseerde soldaten hebben 'waarschijnlijk een beperkte individuele training gehad en ze missen de ervaring om in eenheid te vechten', aldus de analisten van het ISW. 

De mislukte aanvallen van de Russen op Voehledar, een stadje op 150 kilometer ten zuidwesten van Bachmoet, laten zien dat de recent gerekruteerde soldaten slecht getraind zijn. De 155e mariniersbrigade van de Russen is volgens woordvoerder Oleksi Dmitrasjkivski van het Oekraïense leger voor de derde keer in z'n geheel vervangen als gevolg van de grote verliezen die het Russische leger heeft geleden bij Voehledar en de eerdere nederlagen in de provincie Kyiv en bij Pavlivka in de provincie Donets. De 155e mariniersbrigade bestond uit 5.000 soldaten voordat Voehledar werd aangevallen. 

Het ISW haalt de woorden aan van een Russische militair van de 155e mariniersbrigade die meedeed aan een aanval op Voehledar. Hij vertelde aan een nieuwssite van de Russische oppositie dat de brigade voor '80 tot 90 procent bestond uit gemobiliseerde mannen, omdat de legerleiding voortdurend uitgedunde eenheden aanvult met gemobiliseerden'. 

De Britse militaire inlichtingendiensten komen vandaag ook weer met een gelijkluidende analyse van de Russische slagkracht, of beter gezegd: het ontbreken daarvan. De Russen hebben opdracht gekregen om over de hele frontlinie aan te vallen, 'maar ze hebben op geen enkele plek voldoende militaire slagkracht om een doorbraak te kunnen forceren'. Desondanks zouden de Russen volgens de inlichtingendiensten kunnen proberen om de rivier Zjerebets over te steken om het gebied te heroveren dat ze afgelopen najaar kwijt raakten aan het Oekraïense leger.

De Amerikaanse regering waarschuwt Oekraïne desondanks dat de oorlog binnenkort in een kritieke fase belandt omdat Rusland koste wat kost een groot offensief wil inzetten en Oekraïne met een tegenoffensief komt. Gisteren werden Amerikaanse staatsburgers die nog in Rusland verblijven opgeroepen om te vertrekken omdat het moment nadert waarop het een jaar geleden is dat de Russische invasie begon. Er zouden zich onverwachte omstandigheden voor kunnen doen. Voorafgaand aan de invasie op 24 februari vorig jaar en in september deed de Amerikaanse regering ook zo'n oproep toen de mobilisatie in gang werd gezet.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei gisteren dat Rusland het verwachte offensief al heeft ingezet 'door duizenden en nog eens duizenden soldaten te verzamelen'.

Bronnen: The Kyiv independent, Ukrajinska Pravda, ISW

Geen opmerkingen: