zaterdag 4 februari 2023

Oekraïne haalt 116 krijgsgevangenen terug

Tientallen Russische en Oekraïense krijgsgevangenen zijn vrijgelaten na onderhandelingen, melden beide partijen. De gevangenenruil zou mede door bemiddeling van de Verenigde Arabische Emiraten tot stand zijn gekomen. Volgens het Russische ministerie van Defensie keren 63 Russische krijgsgevangenen terug naar huis. Tegelijkertijd zouden er 116 Oekraïners zijn vrijgelaten, meldt de chef van de Oekraïense presidentiële staf, Andri Jermak, op Telegram. Deze soldaten zouden in de buurt van Marioepol, Cherson en Bachmoet hebben gevochten.

Ook zouden de lichamen zijn overgedragen van drie vrijwilligers die meevochten met het Oekraïense leger. Het gaat om de Britten Andrew Bagshaw en Chris Parry, en om Jevhen Koelik, die diende in het Franse Vreemdelingenlegioen maar terugkeerde naar Oekraïne om zijn moederland te helpen verdedigen. Ze werden alledrie enkele weken geleden gedood bij een Russische aanval op de stad Soledar. 

Er bevinden zich nog minstens 3.392 Oekraïense soldaten en burgers in Russische gevangenschap. Deze informatie komt van Aljona Verbitska, die namens president Volodimir Zelenski opkomt voor de rechten van de Oekraïense militairen. De Russische autoriteiten hebben van 3.392 gevangenen bevestigd dat ze gevangen worden gehouden.

Vorig jaar wist Oekraïne bijna 1.600 krijgsgevangenen terug te halen, aldus het ministerie voor Reïntegratie van de Tijdelijk Bezette Gebieden. Bij de vorige gevangenenruil op 8 januari konden 50 soldaten terugkeren.

Bronnen: The Kyiv Independent, NOS

Geen opmerkingen: