vrijdag 3 februari 2023

'Grote kans dat Russisch offensief snel strandt'

De kans is groot dat de Russische president Vladimir Poetin opnieuw de militaire situatie verkeerd inschat, waardoor een groot offensief in april vastloopt in de Oekraïense voorjaarsmodder. Tot deze conclusie komen de analisten van het Institute for the Study of War (ISW). Maandag bracht de Oekraïense inlichtingenchef Andri Tsjernjak naar buiten dat Poetin zijn generaals de opdracht heeft gegeven om de provincies Donetsk en Loehansk volgende maand volledig onder Russische controle te brengen. Er zouden al extra bataljons, wapens en militair materieel naar de grens met Oekraïne zijn gebracht.

'Maar we hebben geen tekenen gezien dat dit voldoende is om het Oekraïense leger in het oosten te verslaan en in maart nog eens 11.300 vierkante kilometer grondgebied in de provincie Donetsk te veroveren, zoals Poetin heeft opgedragen', constateert het ISW. Een groot Russisch offensief voor april loopt volgens het ISW waarschijnlijk snel vast door de regen die doorgaans overvloedig valt in het voorjaar. 

'Als het Russische leger inderdaad vastloopt in de modder, dan is dat in het voordeel van de Oekraïense troepen die dan laat in het voorjaar of in de zomer een tegenoffensief kunnen beginnen met de Westerse tanks die ze dan in gebruik hebben genomen', aldus het ISW.

Bron: ISW, foto: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: