donderdag 16 februari 2023

'Rusland gaat Oekraïne niet alsnog overrompelen'

De Amerikaanse generaal Mark Milley meent dat Rusland noch Oekraïne in staat zullen zijn om hun militaire doelen te bereiken, zodat de oorlog wel moet eindigen aan de onderhandelingstafel. 'Het is bijna onmogelijk voor de Russen om hun politieke doelen militair af te dwingen. Het is onwaarschijnlijk dat het Rusland nog lukt om Oekraïne alsnog te overrompelen. Dat gaat gewoonweg niet gebeuren', aldus Milley in een interview met de Financial Times.

Voor de Oekraïners zal het 'zeer, zeer moeilijk worden om de Russen te verjagen van elke centimeter bezet gebied. Ik zeg niet dat het niet gaat gebeuren, maar het is extreem moeilijk. En het vereist in feite een totale ineenstorting van het Russische leger', meent de stafchef van het Amerikaanse leger. 

Op de vraag wanneer de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel plaats zullen nemen, zegt generaal Milley 'dat er altijd mogelijkheden zijn, hoewel beide kanten hebben zich behoorlijk ingegraven met hun standpunten' en dat ze niet bereid zijn om ook maar iets toe te geven. 

Milley wijst op de les die in de Tweede Wereldoorlog werd geleerd, namelijk dat agressie tegemoet dient te worden getreden 'met vastberadenheid, doorzettingsvermogen en militaire kracht'. Verschil met toen is echter dat Oekraïne moet vechten tegen een land dat niet alleen veel groter is, maar dat ook nog eens over kernwapens beschikt. 'Daarom moeten we bijzonder voorzichtig zijn en niet te veel escaleren. Aan de andere kant moeten we de uitgangspunten van de Verenigde Naties naleven, omdat onze internationale orde daar op gebaseerd is."

Twee dagen geleden kwam generaal Milley tot de conclusie dat Rusland een jaar na het begin van de oorlog zowel strategisch, operationeel als tactisch heeft verloren. Hij zei ook dat de Verenigde Staten momenteel geen voortekens zien van een mogelijke Russische aanval op Kyiv.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: