zaterdag 18 februari 2023

'De Russen vorderen meters, geen kilometers'

Het Russische offensief lijkt president Vladimir Poetin tot dusver niet te brengen wat hij er van verwacht, de verovering van de hele Donbas lijkt ver weg. 'De Russen komen maar meters vooruit, geen kilometers', constateert de Britse minister van Defensie Ben Wallace in de wandelgangen van de Veiligheidsconferentie in München. 

'Er is tot dusver geen enkel bewijs van een groot offensief van de Russen. Wat we wel zien is dat ze op alle fronten bezig zijn en kleine stappen maken ten koste van duizenden mensenlevens', aldus Wallace in een interview met de Financial Times. Hij voegt er aan toe dat de Russen niet van zins lijken om de gehaktmolen-tactiek te verlaten, waarbij pas gemobiliseerde en slecht getrainde soldaten massaal naar voren worden gestuurd om het Oekraïense leger aan te vallen.

Het resultaat is terug te vinden in de enorme dagelijkse verliezen zoals de generale staf van het Oekraïense leger die publiceert. Gisteren zouden 1.010 Russen zijn gesneuveld. Het totale dodental ligt inmiddels op 142.270. 

De Britse premier Rishi Sunak zal vandaag tijdens de Veiligheidsconferentie van München de Westerse leiders oproepen om de militaire steun aan Oekraïne fors op te voeren. Dat meldt Sky News. Sunak zal ook pleiten voor een nieuwe lange-termijn veiligheidsstrategie. 'Wat in deze oorlog op het spel staat is veel meer dan de veiligheid en onafhankelijkheid van één land. Het gaat om de veiligheid en onafhankelijkheid van elk land', citeert Sky News alvast uit Sunak's toespraak.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: