donderdag 23 maart 2023

Avdiivka houdt stand, ondanks Russische druk

Avdiivka dreigt in dezelfde positie terecht te komen als Bachmoet, de stad die al sinds mei vorig jaar wordt belaagd door het Russische leger. Ook Avdiivka wordt constant beschoten. De stad telde ooit bijna 32.000 inwoners die het al negen jaar flink te verduren hebben gehad door toedoen van de Russen. 

Inmiddels zijn er nog een kleine 2.000 inwoners over die hun tijd voornamelijk doorbrengen in de schuilkelders. Ze weigeren te vertrekken, ook al zitten ze al bijna een jaar zonder elektriciteit, kraanwater en verwarming. De laatste dag waarop de inwoners van Avdiivka nog elektriciteit hadden was op 14 mei vorig jaar. 

De Oekraïense brigadegeneraal Oleksandr Tarnavski zegt dat de Russen woonwijken beschieten. 'Geen woning is nog onbeschadigd', constateert hij. Het Russische leger probeert Avdiivka ook te omsingelen en dan te veroveren. Alleen gisteren al waren er 26 aanvallen op posities van het Oekraïense leger. De aanvallen werden afgeslagen en de Russen leden volgens Tarnavski forse verliezen. 'Zeker honderd Russen werden gedood, en er waren 240 gewonden. Ook wist ons leger onder meer twee tanks, vier pantserwagens en een raketsysteem onschadelijk te maken. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: