donderdag 2 februari 2023

Europese Commissie in Kyiv, meer steun beloofd

Vijftien leden van de Europese Commissie zijn vanmorgen in Kyiv aangekomen, onder leiding van commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Met dit bezoek willen ze hun steun uiten, nu het bijna een jaar geleden is dat de oorlog in Oekraïne begon. Ook beloven ze meer militaire, politiek een financiële steun aan Oekraïne. 

'Het is een heel sterk signaal dat we in Kyiv zijn tijdens de oorlog', zegt een van de commissieleden tegen persbureau Reuters. 'Het is een signaal aan de Oekraïners. Het is een signaal aan Rusland. Het is een signaal aan de wereld.'

Vandaag ontmoeten ze leden van de Oekraïense regering. Morgen ontmoeten Von der Leyen en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, president Volodimir Zelenski.

De Europese Unie gaat nog eens 15.000 Oekraïense soldaten trainen en trekt bovendien 25 miljoen euro uit voor het opruimen van landmijnen en andere explosieven. Dat heeft buitenlandchef Josep Borrell gezegd na afloop van een gesprek met de Oekraïense premier Denis Sjmihal. De training betreft het leren omgaan met nieuwe wapens, waaronder ook de Leopard 2-tanks.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: