vrijdag 10 februari 2023

'Russische raketten door Roemeense luchtruim'

Twee Russische Kalibr-kruisraketten zijn vanmorgen via het Roemeense luchtruim naar Oekraïne gegaan. Opperbevelhebber Valeri Zaloezjni van de Oekraïense strijdkrachten heeft dit vanmorgen gemeld. De kruisraketten zouden om 10.18 uur plaatselijke tijd (9.18 in Nederland) zowel de Oekraïense als de Moldavische grens over zijn gegaan.

'Omstreeks 10.30 kwamen deze raketten in het Roemeense luchtruim terecht om vervolgens weer boven Oekraïens grondgebied te komen op de plek waar de grenzen van de drie landen elkaar raken', aldus Zaloezjni op zijn Facebookpagina. De raketten zouden gelanceerd zijn vanaf de Zwarte Zee.

Volgens woordvoerder Joeri Ihnat van de luchtmacht was het mogelijk geweest om de raketten uit de lucht te schieten, maar daarvan werd afgezien vanwege het risico dat dit met zich mee zou brengen voor de bevolking in het grensgebied.  Eerder kwamen Oekraïense afweerraketten terecht net over de grens in zowel Polen als Moldavië.

NAVO-lid Roemenië ontkent dat Russische raketten het luchtruim hebben geschonden. Het Roemeense surveillancesysteem voor het luchtruim heeft volgens het ministerie van Defensie wel opgemerkt dat iets wat leek op een kruisraket werd afgevuurd vanaf een Russisch schip in de buurt van de Krim. Het projectiel bevond zich op zo'n 35 kilometer van het Roemeense luchtruim.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Moldavië heeft de Russische ambassadeur ontboden.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: