zaterdag 11 februari 2023

Rol van huurlingenleger Wagner wordt kleiner

Jevgeni Prigozjin van de Wagner Groep.
Eigenaar Jevgeni Prigozjin van de Wagner Groep zegt 'volledig' te zijn gestopt met het rekruteren van gevangenen voor z'n huurlingenleger dat meevecht met het Russische leger in het oosten van Oekraïne. Cijfers van de Federale Gevangenisdiensten laten ook al zien dat er minder gevangenen worden ingezet. 

De Britse militaire inlichtingendiensten menen dat de belangrijkste reden daarvoor niet is dat gevangenen niet langer bereid zijn om te vechten, maar dat een belangrijke factor de toenemende rivaliteit is tussen de Wagner Groep en het Russische leger. 'Het reguliere leger heeft inmiddels het merendeel van de in het najaar gemobiliseerde soldaten ingezet.'

Volgens de Britse inlichtingendiensten staat president Vladimir Poetin nu voor 'de moeilijke keus om de mobilisatie verder door te voeren of minder manschappen in te zetten en de doelen in Oekraïne naar beneden bij te stellen'. 

Het Institute for the Study of War (ISW) constateerde eerder al dat het reguliere Russische leger na het veroveren van het stadje Soledar steeds meer de plek is gaan innemen van de uitgeputte huurlingen van Wagner. Afgelopen maand zei Olga Romanova, hoofd van de humanitaire organisatie Rusland Achter Tralies die zich inzet voor de rechten van gevangenen,  dat nog maar 10.000 van de bijna 50.000 gevangenen vechten voor Wagner. Ze zei het niet met zoveel woorden, maar aangenomen mag worden dat vier op de vijf gevangenen is gedood, gewond geraakt of gedeserteerd.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: