donderdag 18 augustus 2022

Zelenki: 'Alleen vrede als alle Russen weggaan'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan werpt zich opnieuw op als bemiddelaar. Hij zei dit op een persconferentie in Lviv na een 40 minuten durend gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en secretaris-generaal António Guterres. Erdogan deed in het voorjaar ook al pogingen om Zelenski en de Russische president Vladimir Poetin samen aan de onderhandelingstafel te krijgen. 

Ook speelde hij een belangrijke rol bij het totstandkomen van de graandeal waardoor nu geregeld schepen met graan uit Oekraïense havens kunnen vertrekken. Erdogan zei vanmiddag dat hij de resultaten van zijn gesprek met Zelenski met Poetin wil bespreken.

Of dat wat uithaalt, valt te betwijfelen. Het lijkt er op dat Poetin wel wil onderhandelen nu de Russische invasie vooral in het zuiden lijkt vast te lopen, maar Zelenski herhaalde nog maar eens dat van een staakt-het-vuren of zelfs vrede alleen sprake kan zijn als de Russische troepen vertrekken van Oekraïens grondgebied. 'Mensen die doden, verkrachten, die dagelijks onze steden en infrastructuur bestoken met kruisraketten, deze mensen willen helemaal geen vrede', was de harde conclusie van Zelenski.

De Oekraïense minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken merkte na afloop op dat het een open gesprek was waarbij door Erdogan en Guterres geen druk is uitgeoefend om tot een staakt-het-vuren te komen. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Euromaidan Press

Geen opmerkingen: