vrijdag 12 augustus 2022

VN-chef wil dat vechten rond kerncentrale stopt

VN-chef António Guterres.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Daarmee reageert hij op recente beschietingen bij de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties spreekt van een "onacceptabele" situatie en zegt zich ernstig zorgen te maken. Guterres waarschuwt dat potentiële schade aan de kerncentrale of andere nucleaire faciliteiten catastrofale gevolgen kan hebben. 

De International Nuclear Energy Agency (IAEA) zegt dat de eerder bij een beschieting vernielde hoogspanningsleiding naar de kerncentrale in Zaporizja is gerepareerd door Oekraïense technici.  'Dat is een positieve ontwikkeling', aldus directeur-generaal Rafael Marino Grossi van de IAEA. Drie reactoren van de kerncentrale werden buiten gebruik gesteld nadat de hoogspanningsleiding kapot ging.

Ook Amnesty International heeft een oproep gedaan aan Rusland om de kerncentrale weer over te dragen aan Oekraïne. 'De bezetting van de kerncentrale past in de strategie om de burgerbevolking schrik aan te jagen en om het leven en de gezondheid van miljoenen mensen te bedreigen. We moeten waakzaam blijven voor het afschuwelijke gedrag van Rusland dat in de afgelopen zes maanden talloze burgerslachtoffers heeft gemaakt. Daar mag Rusland niet mee weg komen', laat secretaris-generaal Agnès Callamard weten.

Bron: Interfax, foto: VN

Geen opmerkingen: