maandag 29 augustus 2022

'Oekraïne heeft recht op NAVO-lidmaatschap'

Oekraïne neemt geen genoegen met een actieplan voor het lidmaatschap van de NAVO, maar het wil volwaardig lid worden van het militaire bondgenootschap. Dat heeft minister Olha Stefanishina van Euro
pese en Euro-Atlantische Integratie gezegd. 'Ons leger heeft in de afgelopen maanden laten zien dat het volwaardig mee kan doen binnen de NAVO', aldus Stefanishina.

Zij wijst er op dat het Oekraïense inmiddels 'unieke gevechtservaring' heeft opgedaan die de NAVO heel goed kan gebruiken. 'Als ons voor 24 februari van dit jaar het actieplan was aangeboden dan waren we daar tevreden mee geweest. Nu ligt dat anders. We werken al volop samen met de NAVO, maar voor ons is de veiligheidsgarantie van artikel 5 van de NAVO van groot belang. Alleen een volwaardig lidmaatschap geeft ons die veiligheidsgarantie.' 

Artikel 5 van het handvest van het bondgenootschap houdt in dat een aanval op een NAVO-lidstaat een aanval op alle lidstaten is. 

In 2008 besloten de NAVO-lidstaten in Boekarest dat Oekraïne en Georgië lid zouden worden van het transatlantische bondgenootschap. Daarvoor zou een actieplan met voorwaarden (MAP) worden opgesteld. Zover is het nog altijd niet gekomen, ook door toedoen van Rusland dat toetreding van Oekraïne en Georgië ziet als een bedreiging van de eigen veiligheid.

Bron: Rubryka

Geen opmerkingen: