vrijdag 26 augustus 2022

Loekasjenko: 'Wij hebben nu ook kernwapens'

Su-24 bommenwerpers van de Wit-Russische luchtmacht zijn volgens president Aleksandr Loekasjenko gereedgemaakt voor nucleaire wapens. De Wit-Russische president zou over het gebruik van Iskander-M kernraketten afspraken hebben gemaakt met de Russische president Vladimir Poetin. Het Westen moet volgens Loekasjenko begrijpen wat ze te wachten staat als ze de situatie in Oekraïne laten escaleren. 'Denk je dat we bluffen? We zijn er klaar voor!', zei de Wit-Russische president tegen verslaggevers in Minsk.

Loekasjenko gaf geen nadere uitleg. Wit-Rusland heeft geen eigen kernwapens en voor zover bekend waren de Su-24's al tien jaar geleden buiten gebruik gesteld, maar het is niet onmogelijk dat ze zijn gemoderniseerd en weer in gebruik. Bekend is wel dat Poetin en Loekasjenko elkaar spraken op 25 juni in St. Petersburg en dat Poetin hem toen toezegde om op korte termijn Iskander M-raketten te leveren. Deze raketten hebben een reikwijdte van 500 kilometer. 

Loekasjenko wenste Oekraïne woensdag op de onafhankelijkheidsdag 'een vredige dag' toe en een spoedige hereniging met Rusland. Vervolgens werden vanaf Wit-Russisch grondgebied raketten afgevuurd op Oekraïne. Loekasjenk heeft antwoord terug ontvangen van het Oekraïense ministerie van Defensie, at hem een spoedige hereniging toewenst 'met zijn vrienden Hoessein en Gaddafi'.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: