donderdag 11 augustus 2022

Opnieuw vijf raketten afgevuurd op kerncentrale

Energoatom meldt dat er vandaag door het Russische leger opnieuw aanvallen zijn uitgevoerd in richting van de kerncentrale van Zaporizja. Er zouden vijf raketten zijn afgevuurd door het Russische leger op het directiekantoor dat zich dichtbij de opslag van nucleaire brandstof. Niemand raakte gewond, wel werd een pompstation beschadigd en werken diverse stralingsmeters niet meer. 

Vanwege het gevaar van nieuwe aanvallen konden de medewerkers uit de nachtdienst niet worden afgelost. De bussen met werknemers keerden onverrichterzake terug naar de nabijgelegen stad Enerhodar. Volgens Energoatom, eigenaar van de kerncentrale, is er geen sprake van dat medewerkers in paniek gevlucht zouden zijn. Berichten daarover op Russische sociale media daarover zouden onjuist zijn. 

De commandant van de 500 Russische militairen die de kerncentrale sinds begin maart bezet houden dreigde eerder deze week om de boel op te blazen. Alle zes reactoren zouden voorzien zijn van explosieven. Afgelopen weekeinde werd de kerncentrale meerdere keren beschoten. Volgens Oekraïne gaat het om Russische provocaties, Rusland geeft juist Oekraïne de schuld. 

Van alle kanten (Verenigde Naties, Europese Unie) wordt er op aangedrongen dat de Russische soldaten de kerncentrale verlaten, om een nucleaire ramp te voorkomen. Het Nederlandse RIVM berekende eerder dat zo'n ramp gevolgen heeft in een straal van 400 kilometer rond de kerncentrale. Energoatom meldt wel dat er waterstof lekt uit een tank, maar van radioactieve straling zou geen sprake zijn. 

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: