donderdag 25 augustus 2022

Russische luchtmacht steeg gisteren 200 maal op

De Russische luchtmacht kwam gisteren, op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag 200 maal in actie, maar het aantal raketaanvallen was veel minder. De Russen zetten vooral lange-afstandsbommenwerpers als de T-22 M3 in om Oekraïne aan te vallen. Op Oekraïens grondgebied ging 190 keer het luchtalarm af.

Acht raketten eisten mensenlevens en richtten veel schade aan. Dat was onder meer het geval in de provincie Dnipro waar 's avonds bij een raketaanval op een treinstation 25 mensen om het leven kwamen, waaronder kinderen van 6 en 11 jaar. Eerder op de dag was in de provincie Dnipro stierf ook al een 11-jarig kind bij een raketaanval.

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht stuurden de Russen veel bommenwerpers de lucht in, maar niet om daadwerkelijk aanvallen uit te voeren. De meeste vliegtuigen stegen op vanaf de luchtmachtbasis Shajkovka, maar ook vertrok een bommenwerper vanaf een luchtmachtbasis ten noorden van de Kaspische Zee.

Vanuit de Verenigde Staten kwam begin deze week de waarschuwing dat de Russen aanvallen zouden doen op het centrum van de hoofdstad Kyiv. Amerikaanse staatsburgers werd aangeraden te vertrekken. Daarop zochten duizenden inwoners tvan Kyiv ijdelijk een veilig heenkomen, terwijl overheidspersoneel gevraagd werd om zoveel mogelijk thuis te werken. Diverse ambassades zouden ook veiligheidsmaatregelen hebben getroffen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: