woensdag 24 augustus 2022

Minstens 1300 kinderen ontvoerd naar Rusland

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Rusland ervan om op grote schaal kinderen weg te halen uit de door het Russische leger bezette gebieden en ze te laten adopteren door gezinnen. 'Zeker duizend kinderen uit Marioepol zijn ontvoerd en ondergebracht bij gezinnen in uithoeken van Rusland als Tjoemen, Irkoetsk, Kemerovo en Altaj Kraj in Siberië', stelt het ministerie. 

Ook zouden zeker 300 Oekraïense kinderen zich nu bevinden in tehuizen in de Russische stad Krasnodar, niet ver van de grens met Oekraïne. Het ministerie beschuldigt Rusland van het schenden van de Geneefse Conventie van 1949 toen er internationale regels werden opgesteld voor de behandeling van burgers in oorlogstijd en van het VN-kinderrechtenverdrag. 

'Alle kinderen die illegaal naar Rusland werden gedeporteerd moeten terugkeren naar hun ouders of hun wettelijke voogden', aldus het ministerie dat verklaringen heeft van tal van ouders uit Marioepol dat ze gedwongen werden om naar Rusland te gaan om het oorlogsgeweld te ontvluchten.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: