dinsdag 16 augustus 2022

Ook in Melitopol zijn de Russen niet meer veilig

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Bron: Euromaidan Press.
De situatie voor het Russische leger wordt steeds penibeler in het zuiden. Terwijl het Oekraïense leger vanuit het noorden oprukt richting de bezette stad Cherson is het voor de Russen amper nog mogelijk om de Dnjepr over te steken nadat vier bruggen door raketaanvallen onbruikbaar zijn geworden voor zwaar militair verkeer. De bevoorrading van de naar schatting 25.000 Russische soldaten stokt daardoor. De rivier kan alleen nog worden overgestoken met twee geïmproviseerde veerponten. 
Er is vooralsnog alleen nog een uitweg voor de Russen richting Melitopol. De bezette stad is ook de enige route over land naar de Krim. Diverse bronnen hebben gemeld dat het Russische commandocentrum uit de stad Cherson is vertrokken naar Melitopol, wat het moreel van de overgebleven troepen vast niet heeft verbeterd. Ze raken langzaam maar zeker ingesloten.

Ook in Melitopol is het ondertussen niet meer veilig voor de Russische bezetters. Vanmorgen waren er twee explosies. Een daarvan had het kennelijk gemunt op de televisiezender, want direct na de explosies was de Russische propagandazender uit de lucht. Volgens de gevluchte burgemeester Ivan Fedorov waren de explosies het werk van het Oekraïense verzet in de stad. Hij meldt ook dat Russische militairen hun gezinnen evacueren uit Melitopol. 

Bronnen: Euromaidan Press, Ukrinform

Geen opmerkingen: