donderdag 4 augustus 2022

Oekraïne boos om kritisch rapport van Amnesty

Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken is boos op Amnesty International. Hij verwijt de mensenrechtenorganisatie dat die een verkeerd beeld geeft van de manier waarop het Oekraïense leger de Russische invasiemacht probeert te stuiten. Rusland is de agressor en Oekraïne probeert zich alleen maar te verdedigen, aldus Koeleba in een videoboodschap op Facebook. Amnesty zegt dat het Oekraïense leger eigen burgers in gevaar brengt door bases te bouwen en wapensystemen te gebruiken in woonwijken, scholen en ziekenhuizen. Door die tactieken maakt Oekraïne burgerlocaties tot doelen van Russische aanvallen, schrijft Amnesty International na eigen onderzoek. 

Amnesty zal zich verweren door te zeggen dat zij kritiek heeft op de handelwijze van beide partijen in dit conflict. 'Maar laat duidelijk zijn dat Amnesty met deze kritiek niet uit is op waarheidsvinding, maar het slachtoffer schuldig verklaart en de dader ongemoeid laat. De dader is degene die duizenden burgers om het leven brengt, steden en hele gebieden kapotmaakt. Het slachtoffer daarentegen is het land dat zichzelf verdedigt, dat probeert de levens van zoveel mogelijk burgers te redden', zegt Koeleba. 

Hij roept Amnesty op om geen verkeerd beeld te geven van een oorlog waarin beide partijen 'een beetje schuldig' zijn. 'Rapporteer over wat Rusland ons land en onze bevolking aan doet, bijvoorbeeld door verslag te doen hoe Rusland onze burgers om het leven brengt, bijvoorbeeld door de beschietingen van treinstations en bushaltes.'

De mensenrechtenorganisatie zegt dat zij tussen april en juli in de regio's Charkiv, de Donbas en Mikolajiv onderzoek deed naar Russische aanvallen op bevolkte gebieden in diverse regio's. Bij die aanvallen, op onder meer flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen, kwamen meerdere burgers om het leven. De onderzoekers spraken met getuigen, deden metingen en bekeken satellietbeelden. Ze voeren de getuigen naar eigen zeggen anoniem of alleen met hun voornaam op en maken de precieze locaties niet bekend omdat hun bronnen anders gevaar kunnen lopen.

Er bleek dat de Russische aanvallen geregeld waren voorafgegaan door Oekraïense beschietingen vanuit de getroffen locaties. Oekraïne voerde die beschietingen uit zonder vooraf burgers te evacueren.
Patroon Daarmee schendt Oekraïne internationale afspraken, stelt Amnesty-secretaris-generaal Callamard. Ze spreekt van een patroon. "Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren."

De Oekraïense schendingen van het humanitaire recht laten volgens Amnesty overigens onverlet dat de aanvallen door Rusland op burgerdoelen niet door de beugel kunnen. Die zijn volgens de mensenrechtenorganisatie "op geen enkele manier gerechtvaardigd".

Bronnen: Ukrinform, NOS

Geen opmerkingen: