zaterdag 6 augustus 2022

Hoofd van Amnesty Oekraïne stapt op om rapport

Oksana Pokaltsjoek.
Oksana Pokaltsjoek, hoofd van de Oekraïense tak van Amnesty International, heeft haar vertrek bekend gemaakt. Amnesty bracht donderdag een rapport uit waarin kritiek werd geuit op het Oekraïense leger dat zich zou verschuilen in woonwijken, scholen en ziekenhuizen. Daardoor zou de bevolking blootgesteld worden aan aanvallen van het Russische leger. Volgens Pokaltsjoek is het rapport een vrijbrief voor de Russen om door te gaan met het beschieten van burgerdoelen, omdat zelfs Amnesty het zegt dat het Oekraïense leger zich daar verschuilt.

'Het is pijnlijk om toe te geven dat ik fundamenteel van mening verschil met de leiding van Amnesty International, met als gevolg dat ik heb besloten om de organisatie te verlaten. Ik geloof erin dat we in onze rapportages altijd moeten kijken naar de plaatselijke situatie en dat we goed na moeten denken over de gevolgen die onze conclusies kunnen hebben voor de mensen waarvoor we zeggen op te komen', aldus Pokaltsjoek in haar op Facebook gepubliceerde verklaring. 

Het omstreden rapport werd opgesteld buiten de Oekraïense medewerkers van Amnesty om. Het Oekraïense ministerie van Defensie werd weliswaar om commentaar gevraagd door de mensenrechtenorganisatie, maar het ministerie kreeg nauwelijks tijd om te reageren. 

De Russische propaganda heeft intussen z'n werk al gedaan, getuige de hashtag #ZelenskyWarCriminal op Twitter. Secretaris-generaal Agnes Callamard van Amnesty International maakt het er niet beter op voor haar organisatie door zowel Oekraïense als Russische critici op Twitter 'trollen' te noemen, wat weer tot een woedende reactie leidt van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba die niet als 'trol' wil worden weggezet. 

Bronnen: Ukrinform, Twitter, Facebook

Geen opmerkingen: