vrijdag 5 augustus 2022

Kabinet werkt aan wet voor homohuwelijk

President Volodimir Zelenski heeft aangekondigd dat ook in Oekraïne het homohuwelijk mogelijk moet worden. Het kabinet werkt volgens hem al aan een regeling. 

Lange tijd was het ondenkbaar dat partners van het zelfde geslacht in de echt verbonden zouden worden. In 2013 wees een opiniepeiling uit dat slechts 5 procent van de Oekraïense bevolking het homohuwelijk zou willen accepteren. 

Een petitie om het homohuwelijk toe te staan werd door ruim 28.000 Oekraïners ondertekend. Als er meer dan 25.000 ondertekenaars zijn, is de president verplicht om een officiële reactie te geven. 'De Grondwet kan niet worden gewijzigd als de staat van beleg geldt of als er sprake is van een noodsituatie, maar onze ministers werken aan een regeling om het toch mogelijk te maken dat personen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen', aldus Zelenski.

De president benadrukt in zijn reactie dat alle Oekraïners, ongeacht hun geaardheid, dezelfde rechten dienen te hebben. 'Iedereen hoort vrij en gelijk te zijn voor de wet.' 

Oekraïne legaliseerde homoseksualiteit na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Discriminatie op basis van geaardheid op de werkvloer is bij wet verboden, maar  dat betekent niet dat homoseksualiteit breed geaccepteerd wordt. In een ranglijst van ILGA-Europe staat Oekraïne nu op de 39e plek van de 49 Europese landen.

Bron: CNN

Geen opmerkingen: