donderdag 18 augustus 2022

Rusland dreigt met volledig stilleggen kerncentrale

De Russische luitenant-generaal Igor Kirilov dreigt dat hij de kerncentrale van Zaporizja volledig stil legt als Oekraine door gaat met het aanvallen van zijn manschappen. Kirilov is de commandant van de naar schatting 500 soldaten die zich op het terrein van de kerncentrale bevinden. 

Energoatom, het bedrijf dat eigenaar is van de kerncentrale, waarschuwt dat het volledig stilleggen grote veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

Eerder al zei Kirilov dat hij explosieven heeft laten aanbrengen bij de zes reactoren en hij dreigde de kerncentrale op te blazen als Oekraïne probeert om de Russen te verjagen. Vanochtend liet het Russische ministerie van Defensie weten dat het Oekraïense leger morgen een aanval wil doen op de kerncentrale om daarvan Rusland de schuld te geven. Er wordt een link gelegd met het tweedaagse bezoek van secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties. Guterres is vandaag in Lviv, morgen in de havenstad Odesa.

Rusland zegt bij herhaling dat het Oekraïense leger aanvalt, maar dat zegt dat het juist de Russen zijn die hun eigen mensen aanvallen en voor een levensgevaarlijke situatie zorgen. Het Russische leger zou veel wapens en munitie hebben opgeslagen op het terrein. 

Een ongeluk met de centrale kan leiden tot het verspreiden van nucleair materiaal tot in Polen, Duitsland en Slowakije, zegt Moskou. Back-upsystemen van de centrale zouden al zijn beschadigd. Het is de grootste kerncentrale van Europa en een groot deel van Oekraïne is ervan afhankelijk voor zijn stroomvoorziening. 

De Oekraïense regering gaat er vanuit dat getracht wordt om de kerncentrale van Zaporizja af te koppelen en vervolgens te verbinden met het elektriciteitsnet van de door Rusland geannexeerde Krim. President Volodmir Zelenski noemt de bezetting van de kerncentrale bij herhaling 'Nucleair terrorisme'. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: