maandag 1 augustus 2022

Eerste schip met graan verlaat haven van Odesa

Het eerste schip met Oekraïens graan sinds het bereiken van
 een akkoord met Rusland is vertrokken uit de haven van Odesa. Dat melden Turkije en Oekraïne. Het schip vaart ruim 26.000 ton mais naar Istanboel, vanwaar het doorreist naar Libanon. Daar wordt het schip gelost. Het schip de Razoni, dat onder de vlag van Sierra Leone vaart, zou vanochtend zijn uitgevaren.

Het Turkse ministerie schrijft in een verklaring dat meerdere schepen spoedig uit de haven van Odessa zullen vertrekken, maar noemt verder geen aantallen of een datum. Volgens Oekraïne liggen zestien schepen in de regio Odessa te wachten op vertrek.

Anderhalve week geleden sloten Oekraïne en Rusland samen met de Verenigde Naties en Turkije een akkoord over de export van graan uit Oekraïne. De schepen konden de haven van Odessa niet verlaten, omdat er zeemijnen in de Zwarte Zee liggen en schepen worden aangevallen. Beide landen hebben afspraken gemaakt hoe de schepen veilig over de zee kunnen worden geleid. Een dag na het sluiten van het akkoord bestookte Rusland de haven van Odesa met raketten, waardoor twijfel ontstond over de naleving van de afspraak die Oekraïne en Rusland elk afzonderlijk maakten met de Verenigde Naties en Turkije.

“Today, Ukraine, together with its partners, is taking another step towards preventing world hunger. Unblocking the ports will provide at least $1 billion in foreign currency earnings for the economy and an opportunity for the agrarian sector to plan next year's sowing," Kubrakov emphasized.

Vandaag hebben we samen met onze partners een nieuwe stap gezet om hongersnood in de wereld te voorkomen. De graantransporten moeten ons minstens 1 miljard dollar opleveren, waardoor de boeren in ons land het vertrouwen hebben dat ze ook volgend voorjaar kunnen gaan zaaien en oogsten', aldus minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur. 

Bronnen: NOS, Ukrinform

Geen opmerkingen: