dinsdag 16 augustus 2022

Russisch munitiedepot op de Krim ontploft

Het munitiedepot bij Maiske.
Een munitiedepot van het Russische leger op de geannexeerde Krim is vanmorgen ontploft. Ook zou een transformatorstation van een elektriciteitscentrale in brand staan. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is. Het Russische ministerie zegt dat er geen slachtoffers zijn, maar premier Sergej Aksionov van de Krim spreekt van twee gewonden. 

Het munitiedepot is bij het dorp Maiske in het noordoosten van het schiereiland. In de loop van de ochtend werden 2.000 omwonenden geëvacueerd vanwege voortdurende explosies van munitie.

Met zichtbaar plezier schrijft Michailo Podoljak, een adviseur van president Zelenski, vanmorgen op Twitter over het ontplofte munitiedepot: 'Ter herinnering: de Krim hoort te gaan over de Zwarte Zee, bergen, ontspanning en toerisme, maar de Krim onder Russische bezetting gaat over ontplofte munitiedepots en levensgevaarlijke situaties voor bezetters en dieven. Dit is demilitarisering in de praktijk.'

Zes dagen geleden waren er explosies op de Russische luchtmachtbasis Saki, verder naar het zuiden op de Krim. De oorzaak van die explosies is nog altijd niet opgehelderd, maar verondersteld wordt dat het Oekraïense leger er de hand in heeft gehad. 

De Russen wijten het aan eigen onvoorzichtigheid. Sinds de explosies op de luchtmachtbasis ontvluchten nog elke dag duizenden Russen het schiereiland via de Krimbrug, met lange files van 25 kilometer of meer als gevolg.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Ukrinform

Geen opmerkingen: