dinsdag 30 augustus 2022

Oekraïne zwijgt over verloop van slag om Cherson

Het nieuwe Oekraïense offensief in Cherson wordt met stilte omhuld. Gisteren werd de langverwachte tegenaanval aangekondigd, maar het is vooralsnog onduidelijk of de Oekraïners vooruitgang boeken. 'Wees geduldig en houd informatie over de strijd voor je', zei een legerwoordvoerder gisteravond.

"Wilt u weten wat de plannen zijn?" vroeg president Volodimir Zelenski retorisch in zijn nachtelijke toespraak. 'Van de verantwoordelijken zult u geen details horen. Dit is namelijk een oorlog.' Ook de opperbevelhebber van het leger zwijgt in zijn dagelijkse briefing over het offensief.

De stilte past bij de strategie van de str
ijdkrachten, legt Han Bouwmeester uit, universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie. 'Je wil de tegenstander niet laten weten wat je doet, waar je bent en hoe sterk je bent. Dat noemen we OpSec: operations security.'
Britten en Amerikanen zwijgen ook

Ook de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zwijgen over de operatie rond Cherson, terwijl zij normaal vrij veel informatie over Oekraïne delen. 'Op dit moment is het daardoor niet duidelijk hoeveel Oekraïense troepen er überhaupt rond Cherson actief zijn', aldus kolonel Bouwmeester. De stilte kan tevens tot onzekerheid bij de tegenstander leiden, of als een vorm van misleiding werken. 'Al wekenlang werd dit offensief aangekondigd. Daardoor moest Rusland troepen naar het zuiden verplaatsen, waardoor de druk op de Donbas werd weggenomen.' Het front daar ligt sindsdien stil.

Ook via sociale media komt nauwelijks beeld of informatie naar buiten van bewoners in het gebied. Alleen weinig concrete informatie wordt gedeeld, zoals het melden van hoorbare explosies. CNN heeft de mediastilte doorbroken en meldt op basis van een anonieme legerbron dat Oekraïne op de eerste dag van het tegenoffensief vier dorpen heeft heroverd, waardoor het leger de stad Cherson in het westen op zo'n 20 kilometer genaderd is.

Ook heeft het Oekraïense leger weer aanvallen gedaan op drie bruggen over de Dnjepr. Het gaat om de Antonivkabrug voor het autoverkeer, de Antonivka spoorwegbrug en de Dariivkabrug. Er zouden in totaal 220 raketten en mortiergranaten zijn afgevuurd op deze bruggen. 

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank voor deze mooie nieuwsblog!