zondag 7 augustus 2022

'Showproces in voorbereiding in Marioepol'

De Russische bezetters van de stad Marioepol zijn van plan om volgende maand een showproces te houden om Oekraïense krijgsgevangenen te bestraffen. Er worden al kooien voor de gevangenen gebouwd in een plaatselijke concertzaal voor kamermuziek, zoals uit foto's blijkt. 

Burgemeester Vadim Bojtsjenko van Marioepol roept de internationale gemeenschap op om dit showproces te voorkomen. 'De bezetters hebben geen enkel respect voor internationale afspraken. Ze gaan maar door met het plegen van oorlogsmisdaden en ze laten daarmee zien dat ze maling hebben aan de hele beschaafde wereld. Ik dring er bij de internationale gemeenschap, bij de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis op aan om er voor te zorgen dat krijgsgevangenen fatsoenlijk worden behandeld. We moeten er ook alles aan doen om ze levend terug te krijgen en dat we geen herhaling in Marioepol krijgen van wat er in Oelenivka is gebeurd.'

In de nacht van 29 op 30 juli kwamen zeker 50 Oekraïense krijgsgevangenen om het leven bij een explosie in een voormalige gevangenis in Olenivka, een plaats in de oostelijke provincie Donetsk. Ook raakten meer dan 70 gevangenen zwaargewond. Volgens Rusland werd de explosie veroorzaakt door een Oekraïense raketaanval, maar algemeen wordt aangenomen dat Rusland of huurlingen van het bedrijf Wagner er de hand in hebben gehad.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: