zaterdag 13 augustus 2022

Ook explosies in Wit-Rusland zijn een raadsel

Niet alleen de oorzaak van de explosies op de Russische luchtmachtbasis op de Krim is nog altijd een raadsel, maar dat geldt ook voor de explosies van afgelopen donderdag op de luchtmachtbasis Zjabrivka in het zuidwesten van Wit-Rusland. Het gaat om een vliegveld bij de plaats Gomel van waaruit de Russische luchtmacht in de afgelopen maanden honderden aanvallen uitvoerde met zowel vliegtuigen als raketten op Oekraïens grondgebied. 

In de nacht van donderdag op vrijdag werden meerdere explosies waargenomen, die tot op 20 kilometer waren te horen en een uur lang voortduurden. De autoriteiten spraken van een mislukte oefening met een S-300 raketmotor, maar op sociale media werd door de oppositie in Wit-Rusland gemeld dat er iets mis wat gegaan met het transport van acht anti-luchtdoelraketten op de basis. Onder meer twee radarsystemen, meerdere munitiedepots, een T-72 tank en veel voertuigen zouden zijn vernield bij de explosies.

De luchtmachtbasis ligt op 20 kilometer van de grens en dat is binnen het bereik van zowel vliegtuigen als van artilleriegeschut. Een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht suggereerde dat het Wit-Russische verzet een sabotageactie heeft uitgevoerd. Na de Russische inval ten noorden van de hoofdstad Kyiv saboteerden medewerkers de Wit-Russische spoorwegen. Naar verluidt strijden zo'n 16.000 Wit-Russen met het Oekraïense leger tegen de Russen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: