maandag 15 augustus 2022

60 procent inwoners Oost-Oekraïne gevlucht

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Zes van de tien Oekraïners (60 procent) in het oosten van het land heeft moeten verhuizen vanwege de Russische invasie. Van hen is een op de tien (9 procent) inmiddels teruggekeerd omdat het veilig genoeg was. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau IRI dat in juni werd gehouden. In het zuiden van het land ging het om een op de vier (26 procent) waarvan 6 procent toch weer thuis is gaan wonen. 

In het midden van het land, waaronder de hoofdstad Kyiv, vertrok een op de vijf (26 procent). Inmiddels is 6 procent van de ondervraagden daar teruggekeerd. In het westen van Oekraïne bleef 94 procent omdat het er veilig genoeg was. Van de 6 procent ondervraagden in deze peiling keerde 2 procent terug naar huis. 

Van alle vertrokken Oekraïners was de leeftijdsgroep 18-35 jaar met 35 procent het grootst. Van hen keerde 11 procent inmiddels terug. Een op de vier vluchtelingen (25 procent) was tussen de 36 en 50 jaar oud. Van hen is 11 procent inmiddels teruggekeerd. Verreweg de meeste blijvers zijn 51 jaar of ouder. Maar liefst 84 procent van hen bleef, ook al was het misschien niet veilig voor ze. Een op de zes (16 procent) vertrok wel en slechts een kleine groep van 5 procent achtte het vervolgens veilig genoeg om terug te keren.

Uit de peiling van IRI blijkt ook dat de Oekraïners het kwijtraken van de corruptie bijna even belangrijk vinden als het terugwinnen van alle door Rusland veroverde gebieden. Van de ondervraagden zei 49 procent het het belangrijkste te vinden dat het Russische leger snel vertrekt, terwijl 48 procent het tegengaan van de corruptie het belangrijkst vindt. 

Op de derde plaats met komt het verlangen om het Oekraïense leger te versterken (35 procent), terwijl 33 procent prioriteit geeft aan toetreding van hun land tot de Europese Unie. Ondanks alle militaire steun van de NAVO-landen is het transatlantische bondgenootschap aanzienlijk minder populair dan de EU, want 19 procent zegt het belangrijk te vinden dat Oekraïne binnen tien jaar toetreedt.

Bron: IRI

Geen opmerkingen: