maandag 8 augustus 2022

Leger Rusland dreigt kerncentrale op te blazen

Het Russische leger is bereid om de kerncentrale van Zaporizja op te blazen. Dat meldt Energoatom. de eigenaar van de grootste kerncentrale van Europa met liefst zes reactoren. 'De Russen zetten de hele wereld onder druk met hun boodschap dat ze alle belangrijke faciliteiten van de kerncentrale van explosieven hebben voorzien. 

Volgens Energoatomatom heeft de Russische generaal-majoor Valeri Vasiljev verklaard dat ''dit óf Russisch gebied is óf een dorre woestijn'. Vasiljev heeft de leiding over de eenheid die de kerncentrale al sinds voorjaar bezet houdt. Hij heeft zijn soldaten voorgehouden dat ze hun taak met eer moeten vervullen en de kerncentrale opblazen 'als ons geen andere keus wordt gelaten'.

Het is al sinds begin juli bekend dat het Russische leger explosieven heeft aangebracht bij de reactoren van de kerncentrale. Afgelopen vrijdag en zaterdag werd de kerncentrale meerdere keren beschoten, volgens het Oekraïense leger een provocatie die de Russen zelf uitvoeren. De beschietingen leidden tot gedeeltelijke stroomuitval.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: