maandag 15 augustus 2022

Rusland wil staakt-het-vuren bij kerncentrale

De Russische bezettingsmacht in de gedeeltelijk bezette provincie Zaporizja in het zuiden van Oekraïne heeft een staakt-het-vuren voorgesteld in het gebied rond de kerncentrale van Zaporizja. 'De Verenigde Naties en de Europese Unie moeten het niet hebben over demilitarisering, maar over de invoering van een staakt-het-vuren', zei Vladimir Rogov, woordvoerder van de Russen. In een gezamenlijke verklaring hebben 42 landen, waaronder Nederland, de bezetting van de kerncentrale veroordeeld en de 500 Russische soldaten daar verzocht om te vertrekken.

De kerncentrale van Zaporizhzhia opereert met het risico stralings- en brandveiligheidsvoorschriften te overtreden. Het Russische leger heeft op een aantal gebouwen geschoten, met name op de brandweerkazerne.

Volgens Energoatom, eigenaar van de kerncentrale, is het risico dat het uit de hand loopt in de afgelopen dagen alsmaar toegenomen door de aanvallen op de centrale die door Oekraïne worden toegeschreven aan het Russische leger. 'De Russen schoten op de brandweer die zich buiten het grondgebied van de kerncentrale bevindt en daar paraat is om in te grijpen als een noodsituatie ontstaat. Er is nog steeds kans op waterstoflekkage en het vrijkomen van radioactiviteit', aldus Energoatom vanmiddag.

Bronnen: Moscow Times, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: