woensdag 10 augustus 2022

EU wil dat Rusland openheid geeft over Olenivka

Het Internationale Rode Kruis heeft nog altijd geen toegang gekregen tot het Russische strafkamp in Olenivka, waar op vrijdagavond 29 juli bij een explosie 50 Oekraïense krijgsgevangenen om het leven kwamen en er meer dan 70 gewonden vielen. De explosie is volgens Oekraïne veroorzaakt door huurlingen van Wagner, terwijl Rusland spreekt van een Oekraïense raketaanval op het strafkamp. 

Het Rode Kruis werd een dag na de explosie uitgenodigd door Rusland om naar Olenivka te komen, maar dat zijn tot dusver loze woorden gebleken. Inmiddels zijn er ook berichten naar buiten gekomen van martelingen in het strafkamp. De Europese Unie heeft Rusland vandaag opgeroepen om het Rode Kruis toe te laten, maar ook om de lichamen van de gedode krijgsgevangenen vrij te geven en te zorgen voor een goede medische behandeling van de gewonden.

'Er zijn inmiddels twaalf dagen verstreken en Rusland heeft nog steeds geen toestemming gegeven om een een groep onafhankelijke internationale waarnemers toe te laten tot het kamp. Rusland moet zich houden aan de internationale afspraken', aldus een verklaring van de delegatie van de Europese Unie die vandaag in Wenen deelnam aan een vergadering van de permanente raad van de OVSE.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: