zaterdag 13 augustus 2022

Meer steun in EU voor weigeren visa aan Russen

De roep om geen visa meer te verlenen aan Russische staatsburgers begint in de Europese Unie steeds luider te worden. Hoewel het luchtverkeer aan banden is gelegd, kunnen Russen over land nog vrij reizen naar de 26 landen van de Schengenzone. In ieder geval Estland, Letland, Tsjechië en Finland willen dat aan banden leggen.

Het plan wordt eind deze maand besproken door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, liet voorzitter Tsjechië gisteren weten. De EU heeft tot nu toe alleen een visumstop ingevoerd voor Russen die op de Europese sanctielijst zijn geplaatst. Estland zal vanaf donderdag al zelfstandig een visumstop invoeren. "Europa bezoeken is een privilege, geen mensenrecht", zei premier Kallas daarover.

De Oekraïense regering heeft opgeroepen álle visa stop te zetten, dus ook die voor mensen die om humanitaire redenen naar de EU willen reizen. "Hun moet het recht om grenzen over te steken worden ontnomen totdat ze hebben geleerd ze te respecteren", aldus minister Koeleba van Buitenlandse Zaken. Binnen de EU richt de discussie zich vooralsnog op het stopzetten van alleen toeristenvisa.

Bron: NOS

1 opmerking:

Anoniem zei

en terecht!