maandag 22 augustus 2022

Rusland wil Veiligheidsraad bijeen om kerncentrale

Rusland heeft gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in en rond de kerncentrale van Zaporizja. Het Russische parlement, de Doema, wil er donderdag een zitting aan wijden. Rusland zegt dat het Oekraïense leger regelmatig de Russische soldaten beschiet die de kerncentrale al sinds maart bezet houden, wat door het Oekraïense leger wordt ontkend. 

Het is intussen onduidelijk hoe de situatie in Europa's grootste kerncentrale werkelijk is. Er is sprake van dat de honderd Oekraïense medewerkers voor onbepaalde tijd verlof hebben gekregen en dat medewerkers van het Russische Rosatom hun werkzaamheden hebben overgenomen. 

Het zou de bedoeling zijn om de kerncentrale van het Oekraïense elektriciteitsnet af te halen, tijdelijk van stroom te voorzien met generatoren en dan weer aan te sluiten op het elektriciteitsnet van de door Rusland geannexeerde Krim. Bij de beschietingen, volgens Oekraïne het werk van het Russische leger zelf, zouden twee stralingsmeters kapot zijn gegaan en er zou radioactief koelwater lekken. 

Tegelijkertijd meldt burgemeester Dmitro Orlov van de nabijgelegen stad Enerhodar dat er geen verhoogde radioactieve straling wordt gemeten. Wel heeft hij uit voorzorg 25.000 jodiumtabletten gekregen. 

De Franse president Emmanuel Macron liet vrijdag weten dat een team van onafhankelijke experts van het International Atomic Energy Agency toestemming van de Russische president Vladimir Poetin heeft om de kerncentrale van Zaporizja te bezoeken. Er is echter nog geen team onderweg.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: